Ny bog Smukke Haver

Min nye havebog Smukke haver hvilken havetype er du? udkom i 2020

Smukke haver hvilken havetype er du?

sender IKKE Bogen smukke haver normal udsalgspris kr 250,- tilbud  kr  50,- skal afhentes EFTER aftale i asserbo


Imponerende opslagsværk. Smukke haver hvilken havetype er du udkom i 2020

LIVSSTIL & BOLIG 12. DECEMBER 2020 S må frø kan blive til store stauder, og en hobby kan meget let blive ens levevej. Havekonsulent Anne Gine Christiansen startede i det små med at lave egne stauder fra frø. Hurtigt fik hun for mange, og så må man jo sælge eller forære overskuddet bort. Men så-arbejdet var ikke nok for den flittige konsulent. Hun blev så grebet af hobbyen, at hun lavede en bog om den. Den kom selvfølgelig til at hedde ”Staudefrøbogen – fra frø til staude.” Her kan man blandt andet læse, at for mange stauders vedkommende er det slet ikke for sent at så frø nu. Efter udgivelsen af bogen startede Anne Gine Christiansen butikken Staudecafeen, og i 2019 sprang hun selv ud som et frø og blev stadsgartner med planteskole og webshop på en og samme tid. Nu har hun lavet en ny bog. Denne gang med titlen ”Skønne haver” og undertitlen ”Hvilken havetype er du?” Bag undertitlen ligger, at vi måske er til lidt forskellige haver. Nogle er for eksempel til den smukke engelske cottage-have, andre til det der ligner den mere romantiske have, andre kan sagtens nøjes med en krukkehave, og atter andre vil have en vild have, en nem have, en skovhave, en permahave, en præriehave eller en minimalistiske have, mens andre igen har en kolonihave eller blot en sommerhushave. Ligegyldigt hvad er bogen i høj grad en imponerende opslagsbog, hvor du kan få mange tips til, hvad du skal putte i jorden for at få den have, du ønsker. Uanset hvilken havetype, du vælger, eller er, får du en meget lang liste over de stauder, der passer til den konkrete have. Du får forslag til sommerblomster, til løg og knolde, til buske og træer og endelig til prydgræsser. Stort set altså en komplet have. Jeg synes ikke, jeg nogen side har set så omfattende en liste over muligheder. I ”Smukke haver” er de enkelte havetyper beskrevet med en side hver, og selv om der langt fra er billeder af alle forslag, er det en rigtig god vejledning. Spørgsmålet er kun, hvor meget vi har brug for at kende til de enkelte havetyper, når vi nu vælger en af dem. Det kan gøre bogen vanskelig at sælge, men på den anden side er det ikke forbudt at vælge på kryds og tværs og skabe sin helt egen havetype. Hvis du selv vil lege havekonsulent og give andre gode råd, er bogen under alle omstændigheder rent guf. Imponerende opslagsværk Gode ideer til planter i haven, der passer til din stil Prydgræsser er ved at dukke op i haverne og i cottagehaverne mener forfatteren at denne Morgenstar lige passer ind. Det lille sorte hus med skønne stauder i forgrunden er et eksempel på cottagehavens udseende. Foto fra bogen Den romantiske have har en damefigur med krans. Mindre kan ikke gøre det. Hornvioler i bur hører hjemme i krukkehaven. Gærde-kartebolle passer godt ind i permahaven eller den vilde have. Af Lars Lund

 Skab din egen smukke have

I Asserbo i Nordsjælland bor havekonsulent Anne Gine Christiansen sammen med sin mand. Haven er hendes store passion og med bogen ”Smukke haver – Hvilken havetype er du?” deler hun ud af sin viden om stauder, græs og træer.

”Smukke haver – Hvilken havetype er du?” henvender sig både til den nye og til den mere erfarne haveejer. Hvad enten der skal etableres en helt ny have eller der skal ske noget nyt i den gamle have, er der masser af inspiration at hente i bogens 15 kapitler, som beskriver cottagehaven, den romantiske have, villahaven, parcelhushaven, landbohaven, sommerhushaven, kolonihaven, den minimalistiske have, byhaven, krukkehaven, præriehaven, den vilde have, den nemme have, skovhaven og permahaven.

I bogen findes skemaer med forslag til valg af stauder, sommerblomster, løg og knolde, buske og træer samt prydgræs til hver af de 15 havetyper. Derudover er den fuld af skønne billeder både fra forfatterens egen have og fra udstillingshaver, hun har besøgt, blandt andet under rejser til England.

Bogen giver en god mulighed for at finde frem til lige netop din havetype, eller du kan indrette med flere havetyper i samme have – du vælger selv. Anne Gine Christiansen er selv en blanding af flere havetyper, så i Asserbo er haven en kombination af Cottagehaven, den romantiske have og den vilde have. Og efterhånden er der også ved at være en pæn permahave. For Anne Gine Christiansen er det vigtigt, at haven er bæredygtig og med til at gøre en positiv forskel for klimaet. Hun tænker i biodiversitet og forsager brug af kunstgødning. Selv små haver kan være med til at forbedre klimaet.

Anne Gine Christiansen er havekonsulent og indehaver af Staudecafeen, som startede som en hobby omkring 2010, hvor hun begyndte at sælge overskudsstauder af frø, hun selv høstede i sin have. I 2019 sagde hun sit job op og startede som selvstændig staudesælger på fuld tid. I dag køber hun stauder hjem, som sælges i Staudecafeen, på plantemarkeder og via webshoppen www.staudecafeen.dk. Hun har tidligere udgivet bogen ”Staudefrøbogen – fra frø til staude.”